Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'dan ayrıldı

20:58:02 | 2022-08-05

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'ye yaptığı günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. 20 gün içindeki bu ikinci görüşme sonrası ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, iki ülke arasındaki birçok alandaki işbirliğinin güçlendirilmesine karar verildiği aktarıldı.

Rus Kommersant gazetesi, Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleşengörüşmeye ilişkin, Putin ve Erdoğan’ın söz konusu görüşmeleri sırasında, son dönemdeki görüşmelerinin aksine, ‘o ya da bu krize acilen çözüm getirmelerinin gerekmeyeceğini’ yazdı.

Bununla beraber gazetenin haberinde, Suriye ve gerilimin yeniden yükseldiği Karabağ’da yaşanacak gelişmelerin büyük ölçüde Soçi’deki görüşmenin sonuçlarına bağlı olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Nitekim Türkiye’nin Suriye’deki olası yeni operasyonu da görüşme sırasında ele alınacağı düşünülen konulardan biri. Liderlerin ayrıca, Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkarılmasına ilişkin İstanbul’da üstünde anlaşılan formülün pratikte nasıl işlediğinin değerlendirmesini de yapmaları bekleniyor.

Soçi’deki görüşme esnasında Ukrayna’yla ilgili gelişmeler de ele alınacak. Bunun yanında Kremlin yetkilileri, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi dahil enerji alanındaki stratejik ortak projelerin de görüşmede gündeme geleceğini belirtmişti.

Putin ile Erdoğan’ın son bire bir görüşmesi 19 Temmuz ayında İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşti. İran’ın da dahil olduğu Suriye konulu Astana görüşmeleri için bir araya gelen liderler burada ikili bir görüşme de gerçekleştirebilmişti.

 

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmede iki liderin doğalgaz ödemelerini kısmen Rus rublesi yapılması konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Görüşmede 2 saat geride kaldı

Putin ile Erdoğan arasında Soçi'deki Rus Sanatoryumu'nda yapılan görüşmeler 2 saatten daha uzun bir süredir devam ediyor.

 




ETİKET :  

Tümü