'Güç Zehirlenmesi'

08:45:45 | 2023-01-12
Muzaffer KEKLİK
Muzaffer KEKLİK       [email protected]

'Güç Zehirlenmesi'

Nedendir bilinmez ama çağımızda tıpkı bir 'veba' gibi her birimizi saran tipik bir hastalık oluverdi 'Güç Zehirlenmesi' 

Öncelikle neden bunu yazma gereği duydum bunu açıklayalım sonra Güç Zehirlenmesi nasıl tarif ediliyor onu paylaşalım. 

Her birimiz etten kemikteniz, duygularımız var, isteklerimiz, beklentilerimiz var, bunun mücadelesini haklı olarak yaşadığımız sürece vermek zorundayız ve veriyoruz. 

İstiyoruz ki bir şeyler yapalım, bir yerlere gelelim, söz sahibi olalım. Buraya kadar sıkıntı yok. Herkes Komutan olamaz, Askerde lazım. 

Bu uğurda sınırsız mücadeleler veriyoruz, mevki makam sahibi olabilmek için her yolu deniyoruz. Uğraşlarımız neticesinde içimizden birileri layık görülüyor ve makam sahibi, söz sahibi oluyor. 

Tam Hayırlı Olsun, Tebrik Ederiz diyecekken sorunlar tam burada başlıyor. 

İnsanoğlu geldiği yeri unutuyor, getirenleri unutuyor, karşısındakilere yüksekten bakmaya başlıyor. Kibir ve ego devreye giriyor. Haydi bunuda kabullendik diyelim ki asla kabul etmiyorum, güç kişide değil makamda olmalıdır. 

Bir gün vakti zamanı geldiğinde veya yaptığı bilerek veya bilmeyerek hatalar nedeniyle verilen o makam geri alındığında devreye 'Güç Zehirlenmesi' giriyor. Kimseyi tanımıyor, geldiği yeri unutuyor, kerameti kendinde görüyor ve başlıyor vakti zamanında kendisini o makama getirenlere saldırıya. İşte kerameti kendinde görenlerin yaşadığı 'DRAM VE HAZİN SON. 

Liderlik kavramıyla ilişkilendirilen Hubris sendromu, gücü elinde bulunduranların kibirleri ve egolarından kaynaklanan davranış bozukluklarıdır.

Liderlik gücünü elinde tutan insanların abartılı bir gurur ve kendine aşırı güven duyması; bununla birlikte başkaları için küçümseme duygusu yaşamasına 2009 yılından itibaren Hubris sendromu denmektedir.

 

Hubris sendromuna sahip kişiler ”her şeyin belirleyicisi, karar vericisi, oluşturucusu, en doğru kararın o kişinin kendisinden çıkabilecek olduğu sanrısı" içindedirler.

 

Peki Hubris ne demek? Hubris sendromu belirtileri nelerdir?

 

HUBRİS SENDROMU NEDİR

Hubris, antik Yunan’da "kibir" anlamına gelir. yapılan tanımlamalara göre sendrom, öncelikle kişinin gücü tatmaya başlamasıyla ve olayların merkezinde bulunmaktan keyif almasıyla başlar.

 

Başarı ve gücü elinde bulundurma hissinin verdiği hazla devam eder. Zamanla narsizm, gerçeklikten kopuş ve hatta akli dengesizliklere varan seviyelere ulaşabilir.

 

Bu seviyelere ulaşan sendrom ile artık bağımlılık yapan gücü bırakmak kişi için çok zordur ve kişi bunun olmaması için her yolu denemeye hazır olabilir. 

Allah Türk'ü Korusun ve Yüceltsin

 




ETİKET :  

Tümü