6’LI MASA İSTEMEZ İSE SN ERDOĞAN ADAY OLAMAZ!

20:17:16 | 2022-11-23
Av. Hasan DOYDU
Av. Hasan DOYDU      [email protected]

6’LI MASA İSTEMEZ İSE SN ERDOĞAN ADAY OLAMAZ!

 Bir yıl önce tüm da bu günlerde ekonominin fitili ateşlenmiş, döviz fırlamaya başlamış ve insanlarımız tam bir yıldır hemen her gün devam eden ağır bir enflasyon yükü altında günü kurtarmaya çalışmaktadır. Herkesin, 2022 yılı kış aylarına girilmesiyle özellikle sabit ve dar gelirli kesimin bu kışı nasıl atlatacağını endişesinde idi, işte o günler geldi çattı.

Ancak halkın gündemi bu iken, örneğin sığınmacılara harcanan 144 milyar dolar şayet bu gün Devletin kasasında olsa idi dar gelirliye küçük esnafa hatta Çiftçilerimize nasıl bir destek olunabileceğini konuşmuyor bile.

Ülke gündemi bu iken bilindiği üzere Ülke gündemi 2023 yılında yapılacak

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere endekslenmiş durumdadır. En azından siyasilerin gündemi maalesef budur.

 Cumhur İttifakı 2023 Cumhurbaşkanı adayı olarak Sayın Recep Tayyip Erdoğan ismini aylar öncesinden ortaya atmıştır. Böyle olduğu için yine aylardır 6’lı masa diye de adlandırılan Millet İttifakı ise Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına hangi profilde bir aday veya hangi adayın çıkarılacağını hem kendi aralarında hem de kamuoyunda anlatıp duruyorlar. Yani, Cumhur ittifakının adayı RT Erdoğan’ın millet ittifakının açıklanacak adayının rakibi olacağını en baştan kabullenmiş durumdadırlar.

 Bu konuda Anaya ne diyor, önce ona bir bakmak lazım;

 Referandumla değiştirilen Anayasamızın 101. Maddesinde;

Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.

Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir,denilmektedir.

 Yine, referandumla değiştirilen Anayasanın 116.Maddesinde;

  Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

 Görüleceği üzere; Mevcut Cumhurbaşkanının 2.döneminde yeniden seçimlerde aday olabilmesi için seçimlerin Meclis tarafından yenilenmesi gerekmektedir ve bu yenileme kararı ancak 3/5 oy nisabı ile yani 360 Milletvekilinin oyu ile mümkün olabilmektedir. Mecliste Cumhur ittifakının yani Akp ve MHP oylarının bu sayıya yetmediği görülmektedir. Bu sayı ancak 6’lı masanın mecliste vekili bulunan vekillerince tamamlanabilir.

 Diğer bir anlatımla; 2023 Haziran ayında zamanında yapılacak bir genel seçimde mevcut cumhurbaşkanı aday olamazken, aday olabilmesi bu tarihten önce, yani vaktinden önce yapılacak bir seçimle ve TBMM’de 360 Milletvekilinin buna evet demesi ile ancak mümkün olabilmektedir ve bu sayıya Cumhur İttifakının vekil sayıyı yetmemektedir.

 Bu durumda, Meclise vaktinden önce getirilecek bir seçim tarihine ilişkin teklifi Millet İttifakı yani 6’lı masadaki partileri evet diyecek olmalılar ki, kendilerine RT Erdoğan’a karşı kazanacak aday arayışı içine girmiş bulunmaktadırlar.

 Kabul etmek gerekir ki, aylardır bu konuyu sadece Zafer Parti yani Sayın Ümit Özdağ gündeme getirmektedir. 6’lı muhalefet ise Anayasaya rağmen rakibini kendileri belirleyerek karşısına kutudan tavşan çıkarma gayretindedir. Kanımca 6’lı masanın altını bilemiyorum ama üstünde mevcut Cumhurbaşkanın devamı vardır. Bu durumda masanın rengi de sarıya dönmüş Millet İttifakı adı da yerini “sarı muhalefete” bırakmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




ETİKET :  

Tümü