Makedonya ve Bregalnica Stip Hatırası

21:53:01 | 2021-05-16
     

Makedonya ve Bregalnica Stip Hatırası

 

Romanya'da yaşayan Türk Teknik Direktör Yüksel Yeşilova'yla gidişat üzerine bir süredir konuşuyorduk. Konuşmalarımız sırasında bir Türk işadamının Bregalnica Stip kulübünü satın almak istediğini belirterek benim de Makedonya'ya giderek araştırmamı rica etti... 

 

Ben de kabul edince Makedonya maceramız başladı.

Buram buram Türk tarihi kokan bu küçük ama bir o kadar güzel ülkeyi kısaca anlatmak istiyorum.

 

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan ülke, 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuş. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşu. Nüfusu yalnızca 2 milyon civarı. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp ve nüfusun dörtte biri burada yaşıyor. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dahil olan Makedonlar. En büyük azınlık olan Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturuyor ve genelde Tetova şehriyle çevresinde yaşıyorlar. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik grupları oluşturuyor.

Balkanlar'da yer alan ülke, stratejik konumu itibariyle tarih boyunca farklı medeniyetlerin geçiş noktası olmuş. Akdeniz'in çevresinde kurulan uygarlıklardan etkilenmiş ve uzun bir süre Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetinde kalmış. Sonra Bizans'ın bir parçası olmuş. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu, içinde Makedonya'nın da olduğu bölgeye yaklaşık 542 yıl boyunca hükmetmiş... 

Makedonya'da gezerken mutlaka Türkçe konuşan birine rastlar, kendinizi kendi yurdunuzdaymış gibi hissedersiniz.

Makedon mutfağının mihenk taşı yemeklerine gelecek olursak, ufak tefek farklılıklarla isimler size tanıdık gelebilir. Hamur işlerinde burek, pogacha ve pastrmajlija dedikleri pastırmalı pideleri, tatlılarda sutlijash, ravanija ve tulumba, ana yemeklerde musaka, turli tava, kebapi, kukurec ve sarma… Hepsi bire bir Türk mutfağında karşılığı olan lezzetler ama yerken ikizini değil de kardeşini yiyormuş gibi hissediyorsunuz. Daha çok Türkçe konuşan insanların arasında olmak isterseniz Tetova'nın yolunu tutmalısınız. Şehrin tepelerine doğru çıktığınızda bir yandan yemyeşil doğanın keyfini çıkarır bir yandan da lezzetli yemeklerinin tadına varırsınız... Başkent Üsküp'ü gezerken heykellerine hayran olursunuz. Dünyanın ilk fatihi, efsane savaşçılardan Makedon İmparator, Büyük İskender heykelini şehrin birçok yerinde görmeniz mümkün... Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 sene askeri eğitim aldığı okul olan Manastır Askeri İdadisi’ni görmek isterseniz Manastır'a doğru yol almalısınız...Ama görebileceğiniz en güzel yerlerden bir tanesi de Balkanlar'ın ve Makedonya'nın incisi Ohri. "Hem gezeyim hem de biraz kafa dinleyeyim" derseniz burada yemyeşil doğanın içerisinde muhteşem manzaralı bir göl bekler sizi...

Kimimiz akrabaları, yakınları olduğu için sıkça ziyaret ediyor ülkeyi ama herkesin gidip görmesi gerekir diye düşünüyorum. İstanbul'dan Üsküp Havalimanına indiğimde biri Türk diğeri Makedon iki kişi karşıladı beni. Araca binip Stip şehrine doğru yol aldığımızda, bir yandan manzaraya bakıyor bir yandan da incelemeye gittiğim Bregalnica Stip kulübünü görmek için sabırsızlanıyordum. Yaklaşık bir haftalık yaptığım gözlem sonucunda raporumu, kulübü alacak olan Başkan'a ve Yüksel Yeşilova'ya bildirmiştim. 

Bir kaç gün sonra Yüksel Yeşilova hoca takımın başına geçmiş, ben de yardımcısı olarak göreve başlamıştım. Ercan Baş kardeşim diğer yardımcı; kaleci antrenörlüğüne de daha önce takımın kalesini korumuş Aleksandar Mitrev getirilmişti. Başka bir ülkede, farklı dil ve kültürden oyuncu grubu ile heyecanla antrenmanlara başlarken oyuncuları da tanımaya çalışıyorduk. Yüksel hoca sahada disipline çok önem veriyor ve işini iyi yapıyordu. Biz de ona en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorduk. Makedon Futbol kulüplerinin birçoğu gibi Bregalnica kulübü de maddi olarak çok iyi olmadığından çalışma şartlarımız yeterince iyi değildi. Oyuncu grubu olarak da çok kaliteli bir takıma sahip değildik belki ama her biri kendi pozisyonunda görevini yapmaya çalışan kültürlü futbolculardı. Bregalnica Stip takımı ile güçlü takımlar karşısına çıktığımız Skendija, Vardar, Rabotnicki maçlarında dahi iyi sonuçlar alıyorduk. Önemli takımlardan bir tanesi de bir başka Türk Naci Şensoy hocanın çalıştırdığı ve başarılı sonuçlar aldığı Pelister takımıydı. Maçlara genelde 4-1-4-1 dizilişi ile kalede Kobetic ve Borjan, geri dörtlü sağdan sola Kotsev, Kostov, Petrov, Gorevski Saso (zaman zaman Ristovski Stefan hem sağ hem sol savunmada)

Hemen önlerinde Slavce Orta saha dörtlüsü sağdan sola Ivan Mitrov, Miroslav Jovanoski (Miki), Temelkov, Velinov en önde de kaptan Goran Zdravkov. Bazı maçlarda kaptanı 4-2-3-1 formasyonunda 10 numara pozisyonunda, önde İlijev'i değerlendiriyorduk. Kanat oyuncusu Bojan Mioski, forvet Gorgie Boban, orta saha Romen Akim ve Karuta zaman zaman şans verdiğimiz diğer oyunculardı. Antrenmanlarımıza takıma geç katıldığından dolayı transfer edemediğimiz eski Samsunspor'lu Shakjir Redjepi de katılıyordu.

Bizimle antrenmanlara çıkan ve şu anda Akademi Pandev ve U19 Milli Takımı'nda oynayan orta saha oyuncusu Ivan Nikolov da yeteneğiyle adından sıkça bahsettiriyor... 

Teknik ekibimiz; oyuncular ve Masör Miki Mitrev, neşeli malzemecimiz Rafı Baba (Lüpçe); güvenliğimizden sorumlu Goran Trajkov, akademi antrenörü Gose Nikolov ve adını şimdi hatırlayamadığım kulüp personelleri tam bir aile olmuştuk.

Kaptan Zdravkov attığı frikik golleri ile birçok maçta takımımıza katkı sağlıyordu. Ele avuca sığmaz haşarı oyuncumuz Velinov ve İlijev de en çok skor üreten oyuncularımızdı. Ligde oyuncu grubumuza göre doğru oyunu oynatmaya çalışıyorduk. Çok güçlü bir oyunumuz olmamasına rağmen antrenmanlarda geliştirdiğimiz savunma özelliğimizi ön planda tutarak puanlar topluyorduk. Hiç unutmam; belki de ilk yenildiğimiz maç sonrası pek de iyi niyetli olmayan davranışta bulunan Eski Başkan ve bir yönetici maç sonrası rezillik çıkararak olayların büyümesine sebep olmuş; işadamı Toni ve Şükrü Aradan bize destek olmuştu. Bir süre sonra Türk Başkan ve kulübü finanse eden Stip belediyesi arasında anlaşma sağlanamayınca biz de ayrılmak zorunda kaldık. Oyuncularla ve kulüpte çalışan adını saydığım insanlarla öyle güçlü bir bağ oluşmuştu ki aramızda inanın ayrılırken çok duygusal anlar yaşanmıştı. Kendi adıma söyleyeyim, bana çok şey kattı ve benim için önemli bir deneyim oldu Makedonya. 

 

Bizden bir süre sonra takım bir alt lige düştü. Bu sezon Fc Breganica Takımı şampiyon olarak yeniden Makedonya 1. Ligi'ne yükseldi. Tüm Stip şehrini ve mavi taraftarlarını kutluyorum. 

 




ETİKET :  

Tümü