Yeni Yıla Sigarasız Yeni Bir Başlangıç Yapın

08:07:37 | 2022-12-30

Yeni bir yıla girmenin heyecanı ve mutluluğuyla birlikte pek çok konuda yeni kararlar alınabiliyor. Diyete başlamak ve sigarayı bırakmak bu kararların başında yer alıyor. Özellikle sigarayı bırakmak için yeni yıl ideal bir fırsat gibi görülüyor. Ancak yapılan araştırmalar yeni yılda kendi kendine sigarayı bırakma girişiminde bulunanların büyük bir çoğunluğunun tekrar sigaraya başladığını ortaya koyuyor. Yeniden sigaraya başlayanların ise neredeyse tamamının profesyonel destek almadığı görülüyor. Şiddetli sigara içme arzusu ile başa çıkma yöntemleri ve motivasyon konusunun uzman bir doktor tarafından profesyonelce yönetilmesi sigarayı bırakma başarısını artırıyor. 

 

Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü ve Sigarayı Bırakma Polikliniği’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlim Irmak, sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

 

Kendinizi hazırlayın ve profesyonel destek alın

 

Yeni yıl sigarayı bırakmak için ideal bir fırsat olarak görülmektedir. Yeni yılda sigarayı bırakmak konusunda alınan kararların ne kadar etkili olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmaktadır. Yeni yılda uzman yardımı almadan sigarayı bırakma girişiminde bulunanlardan %40’ının yeteri kadar hazırlıklı olmadığı için başarısız olduğu görülmektedir. Diğer nedenler arasında ise şiddetli sigara içme isteği, sigaraya teşvik edici faktörler ve stres yer almaktadır. Yılbaşında sigara bırakmayı deneyip bırakamayanların %80’i, bu konuda bir doktordan yardım almamaktadır. Sigara bırakma konusunda başarı şansını artırmak için kişinin öncesinde kendisini yeterince hazırlaması ve bu konuda uzman bir doktordan profesyonel destek alması önemlidir. 

 

Krizlere hazırlıklı olun

 

Aniden gelen şiddetli sigara içme isteği, sigarayı bırakma konusunda başarısızlığın en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Şiddetli sigara içme arzusu ile başa çıkma yöntemleri, kişinin ihtiyacı olan motivasyon ve gerekli bilgilerin konunun uzmanı bir doktordan alınmasıyla sürecin profesyonelce yönetilmesi sigarayı bırakma başarısını artırmaktadır. 

 

Sigarayı bırakma yaşınız hayati önem taşıyor

 

Yeni yıla sigarasız bir şekilde başlayıp ömür boyu toplamda içilen sigara sayısını en az miktara çekmek, bir başka deyişle sigarasız geçen zamanın en uzun sürede tutulması hayati önem taşımaktadır. Sigara bırakma yaşına göre hastalık ve ölüm riskini inceleyen son bilimsel çalışmalara göre 35 yaşından önce sigarayı bırakanların hiç sigara içmemiş kişilerle ölüm oranlarının benzer olduğu göstermektedir. Ayrıca diğer yaş aralıklarına göre de sigara bırakmanın ölüm riskini ne kadar azalttığı da yapılan çalışmalarla ortaya konulmaktadır. 

 

35-45 yaş arası sigarayı bırakanlarda yaşam kaybı riskinin %90 azaldığı, 

45-65 yaş arası sigara bırakanlarda ise bu oranın %66 olduğu saptanmıştır.

Sigara içenlerin herhangi bir nedenden ötürü ölüm oranı hiç sigara içmeyenlere göre iki kat fazla olduğu da belirlenmiştir. Bunun yanı sıra cinsiyet, etnik grup ya da ırk fark etmeksizin herhangi bir kişinin sigarayı bırakması, kanser, kalp-damar hastalıkları ve alt solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm oranını %80 azalttığı görülmüştür.

 

Sigara isteğini azaltmak için bunları deneyin

 

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 2-3 haftada sigara içme isteği şiddetli ve sık şekilde hissedilir. Bu dönem şiddetli sigara içme arzusuyla başa çıkmada kişilerin en çok zorlandıkları dönemlerdir. Sigara isteği halinde istek azalana kadar dikkat dağıtmak için uygulanacak birkaç küçük püf noktası yaşanan krizlerin atlatılmasında faydalı olabilmektedir. 

Derin nefes alıp verme egzersizleri yapmak

Duş almak

Televizyon izlemek ya da spor yapmak gibi ilgi duyulan aktivitelere zaman geçirmek 

Çiğ sebze, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar

Sakız çiğnemek ya da su içmek, yaşanan sigara krizlerinin geçiştirilmesinde faydalıdır. 

Bununla birlikte sigara bırakma için doktor tarafından uygun görülen medikal tedavilerin de önerilen şekilde uygulanması, bu süreci yönetmekte kolaylaştırıcı ve başarı şansını artırıcı olacaktır.

 




ETİKET :  

Tümü