Gazze'de 4 gün geçici ateşkes kararı

07:23:36 | 2023-11-22

İsrail hükümeti duyurdu! Gazze'de 4 gün geçici ateşkes kararı

İsrail'in Gazze'deki soykırıma varan insanlık ve savaş suçları 47'nci gününde de aralıksız devam ederken, İsrail hükümeti, Hamas ile 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini, her 10 esirin serbest bırakılması halinde saldırılara bir gün daha ara vereceğini duyurdu. Öte yandan Katar yönetimi, 'İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın' ne zaman başlayacağının 24 saat içinde duyurulacağını ifade etti. 

İsrail hükümeti, Gazze'deki Hamas hareketiyle esir takası anlaşmasını ve 4 günlük geçici ateşkesi kabul ettiğini açıkladı.

 

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, esir takası anlaşmasını ele almak üzere Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğünde toplanan hükümet kabinesinin onayladığı karar duyuruldu.

Hükümetin bu gece Gazze'deki İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşamasını onayladığı belirtilen açıklamada, "Buna göre, kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 günlük sürede serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor." ifadesi kullanıldı. 

Açıklamada, "her 10 esirin serbest bırakılmasının, çatışmalara ek bir gün daha ara verilmesini sağlayacağı" belirtildi.

 

Açıklamada ayrıca, İsrail hükümeti ve ordusunun, "tüm esirlerin geri getirilmesi, Hamas'ın tasfiyesinin tamamlanması ve Gazze Şeridi'nden İsrail'e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği" vurgulandı.

 

İsrail hükümetinin açıklamasında, bırakılacak İsrailli esirlere karşı kaç Filistinli mahkumun serbest bırakılacağına ve Gazze'ye insani yardımların girişine dair bir bilgi paylaşılmadı.

 

İsrail'e göre, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor. 

NETANYAHU ATEŞKES SAĞLANSA DA SALDIRIYA DEVAM EDECEKLERİNİ AÇIKLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile varılması beklenen esir takası kapsamında geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas ile savaşa devam edeceklerini söyledi.

 

Başbakan Netanyahu, esir takası anlaşmasını ele almak üzere gerçekleştireceği kabine toplantısından önce basın açıklaması yaptı.

 

Netanyahu, "Savaşa devam ediyoruz ve tüm hedeflere ulaşana kadar bunu sürdüreceğiz. Hamas'ı ortadan kaldıracağız, kaçırılanların hepsini geri getireceğiz ve Gazze'de İsrail'i tehdit eden hiçbir unsurun kalmayacağını garanti edeceğiz." dedi.

 

İsrail Başbakanı, beklenen esir takası anlaşmasına atıfta bulunarak, "Bu akşam önümüzde zor bir karar var ancak bu doğru bir karar olacak" dedi.

 

Netanyahu, "Nasılki savaş aşamalı ise, esirlerin serbest bırakılması da aşamalı olacak" ifadesini kullandı.




ETİKET :   #İsrail #Gazze

Tümü