Gizli İhale, Şahane Teklifler

12:43:18 | 2021-04-29

İHALE GİZLİ TEKLİFLER ŞAHANE!

Mersin’in ulaşım sorununu çözmek adına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in hayata geçirmeyi planladığı metro projesi, Mersin’in başına bela olacak. Maliyeti sebebiyle hemen hemen tüm kentin karşı çıktığı projede ısrar eden Başkan Seçer, metro projesinide inat etmesi ile kentin geleceğini ipotek altına alacak. Daha önce 2 kez ihale aşamasında iptal edilen, son olarak yapılan 10 firmanın davet edildiği ihalede ise 1 firmanın teklif vermesi ile birkez daha iptal edilen Metro Projesinin ihalesi sessiz sedasız bir biçimde bugün gerçekleştirildi. Daha önceki ihalede ön yeterlilik alan 10 firmanın davet edildiği ihaleye 4 firma teklif verdi. Verilen tekliflerdeki rakamlar ise dudak uçuklatan cinstendi.

İLK İHALE FİYASKO İLE SONUÇLANMIŞTI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Metro Projesinin İhalesi fiyasko ile sonuçlanmıştı. Neredeyse tüm kentin rantabıl olmadığı ve ekonomik olarak kentin geleceğini ipotek altına alacağından dolayı karşı çıktığı Metro projesinde ihaleye giren firmaların neredeyse tamamı teklif vermemişti. İhaleye ön yeterlilik alan 10 firmanın da katılması bekleniyordu. Ancak İhaleye 4 firma katılmıştı. 2 firma teşekkür edip teklif dahi vermediği ve geriye kalan 2 firmanın birinin teminat mektubu yetmediği için elendiği ihale son kalan firmaya mecburiyetten verilmişti. İhaleyi tek geçerli teklifle Doğuş İnşaat -Yapı Merkezi ortaklığına 3 milyar 758 milyon 620 bin TL teklif ile kalmıştı. Ancak Büyükşehir Belediyesi maliyetin yüksek olmasından kaynaklı bu ihaleyi iptal etmişti.

TEKLİFLER DUDAK UÇUKLATTI

Fiyasko ile iptal edilen son ihalede 2 milyar 400 milyon yaklaşık maliyeti tahmin edilen metro projesi için bugün birkez daha sessiz sedasız ihale yapıldı. Önceki ihalede ön yeterlilik alan 10 firma bu ihaleye de davet edildi. Ancak ihaleye davet edilen 10 firmadan 4’ünün teklif verdiği öğrenildi. Dilingan Constructıon Int+Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı 3 milyar 379 milyon TL, Doğuş İnş. ve Tic. A.Ş. - Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi: 3 Milyar 810 milyon TL,  Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.: 4 milyar 122 milyon TL teklif sunarken  Ziver İnşaat Taah. Mad. Turz. Paz.San.Tic. A.Ş.’nin zarfından teklif çıkmadı. İhalenin 3 milyar 190 milyon TL olarak belirlenen yaklaşık yapım maliyetine en yakın teklifi Dilingan Constructıon Int+Kiska-Kom İnş. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı vermiş oldu.

İHALE GİZLENDİ

Daha önce Mersin’deki yerel televizyonlardan canlı olarak yayınlanan Metro Projesi ihalesi, bu sefer kamuoyundan gizlendi. Mersin'in geleceği için çok büyük önem arz eden ihaleye verilen rakamların gizlenmesi ve ihalenin adeta gizli kapaklı yapılması kafalarda soru işaretleri bıraktı. 

MERSİN’İN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINIR

İhalede geçen rakamların Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından nasıl ne şekilde karşılanacağı da merak konusu. Ağır bir borç yükü altında olan belediyenin mevcut rakamlarda ihaleyi onaylaması, Mersin’in geleceğinin ipotek altına alınması demek oplduğunu savunan vatandaşlar, maliyeti daha düşük ve rantabl projelerin hayata geçmesinin gerektiğini savunuyor. Üstelik açıklanan ihaledeki rakamlara vagon, durak v.s. gibi bazı kalemlerin bulunmaması, projenin maliyetinin daha fazla olması anlamı taşıyor. 




ETİKET :  

Tümü