Gözler İsrail'de! Hamas 'hazır' iddiası "Ateşkes 2 ila 4 gün uzayabilir"

00:32:27 | 2023-11-27

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde 14 İsrailli ile 3 yabancı esiri Kızılhaç'a teslim etti. Silahların 4 günlüğüne sustuğu bölgede, 'insani ara'nın uzatılması planlanıyor. ABD Başkanı Biden, "Amacımız bu arayı yarından sonra da devam ettirmek" derken, Hamas'a yakın bir kaynak, insani arayı 2 ila 4 gün kadar daha uzatmak istiyor.  

Hamas ve İsrail arasında varılan insani aranın 3'üncü gün geride kaldı. Anlaşmaya göre, bugün de rehine takasları gerçekleşti. Mısır medyası Kızılhaç'ın 13 İsrailli ve 5 yabancıyı teslim aldığını açıkladı. İsrail, insani aranın 3'üncü gününde 39 Filistinli mahkumu daha serbest bıraktı.

 

İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım’da saat 07.00’de başlayan insani aranın yarın sona ermesi beklenirken, Hamas’ın insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğu iddia edildi. 

HAMAS 4 GÜN DAHA UZATILMASINI İSTİYOR 

İsminin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan Hamas’a yakın bir kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yarın sona erecek olan insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğunu öne sürerek, "Hamas arabuluculara direniş hareketlerinin mevcut ateşkesi 2 ila 4 gün uzatmaya istekli olduğunu bildirdi" dedi.

 

İsrail, esir takası anlaşması kapsamında insani aranın uzatılacağı her gün için ilave 10 Filistinli mahkumu bırakmayı kabul etmişti.

 

Gazze Şeridi’ndeki insani aranın başladığı 24 Kasım’dan bu yana Hamas tarafından 40 İsrailli ile 18 yabancı uyruklu, İsrail tarafından ise 117 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı. 

 

NETANYAHU 'BİZİ KİMSE DURDURAMAYACAK' DEMİŞTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyine giderek burada İsrail askerleriyle görüştü 

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan görüntülü paylaşımda, Netanyahu'nun Gazze'nin kuzeyinde İsrail askerleriyle bir araya geldiği belirtildi.

 

Burada İsrail askerlerine de hitap eden Netanyahu, "Sonuna kadar devam edeceğiz, 'zafere' kadar. Bizi kimse durduramayacak" demişti.

 

ORTA DOĞU'DA SON DURUM 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

 

İsrail’de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

 

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

 

İsrail'e göre, Kassam Tugayları 7 Ekim de 239 İsrailliyi esir aldı. Hamas ile İsrail arasında varılan mutabakat kapsamında 26 İsrailli kadın ve çocuk, 78 Filistinli kadın ve çocuk esir karşılıklı serbest bırakıldı.

 

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü.

 

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 239 Filistinli hayatını kaybetti.

 

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

 

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

 

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) yürürlüğe girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek. Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.




ETİKET :   #İsrail #Gazze

Tümü