MHP Mersin İl Başkanlığı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanına Soruyoruz "Kamu zararını Büyükşehir Belediye Başkanı kendi cebinden mi karşılayacak ?

17:47:14 | 2023-11-30

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’NA SORUYORUZ ;

 

Sayıştay raporlarında tespit edilen

 

Şirket Personelinin Haksız Yere İşten Çıkarılması Sebebiyle, İdarenin, Mahkeme Kararlarına İstinaden Çeşitli Ödemelere Katlanması

Kamu İdaresine ait Meski Personel A.Ş.’den temin edilen “696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye” tabi şirket personelinin, herhangi bir belge, delil ve somut gerekçe olmaksızın iş akitlerinin feshedilmesi sonucunda mahkeme kararlarına istinaden, İdarenin, İş Kanunu uyarınca tazminat ödemek zorunda kaldığı görülmüştür.

İdare tarafından çeşitli tarih ve sayılarda MESKİ Personel A.Ş’ye tek tip olarak yazdığı yazılarda bazı işçilerin; kendilerine verilen görevleri yerine getirmekte isteksiz oldukları, iş görme edimlerini yerine getirmekte yetersizlik gösterdikleri, işe yoğunlaşmalarının bulunmadığı, iş analizi süreçlerinde bu şahısların bilgi, beceri, mesleki yetenek ve uygunlukları göz önüne alındığında süreklilik gösterir şekilde iş sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerini verimli şekilde yerine getirmedikleri, düşük performans gösterdikleri ve benzeri gerekçelerle iş akitlerinin feshinin istendiği görülmüştür. MESKİ Genel Müdürlüğünün yazısına istinaden şirket tarafından bu işçilerin tamamının iş akitlerinin sonlandırıldığı anlaşılmıştır.

Mahkeme kararları incelendiğinde; Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından objektif performans değerlendirme kriterlerinin önceden belirlenip davacıya tebliğ edildiğine dair bir veri bulunmadığı, performans değerlendirilmesinde objektif olabilmek ve geçerli nedeni kabul edebilmek için, performans değerlendirme kriterlerinin önceden saptanmadığı gerekçeleriyle kamu idaresinin işten çıkarmalar dolayısıyla haksız olduğu ve ilk derece mahkemesi tarafından işe iadelerine karar verildiği, davacı işçinin yasal sürede işe başvurmasına rağmen işverenin süresi içerisinde işe başlatmaması halinde işçinin kıdemi ve fesih sebebi göz önünde bulundurularak taktiren 4 aylık ücret tutarındaki işe başlatmama tazminatının ödenmesinin ve ayrıca davacı işçinin süresi içerisinde işverene başvurması halinde, Mahkeme kararının kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre içerisinde en çok 4 aya kadar doğmuş bulunan boşta geçen işte süre ücretin de ödenmesine hükmedilmiştir.

 

Yukarıda örnek teşkil etmesi adına yer verilen mahkeme kararlarının benzeri niteliğinde olan mahkeme kararları çerçevesinde ödemeleri 2022 yılında yapılan, toplam 152 kişiye ilişkin mahkeme masrafları hariç, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre süre ücretleri olan toplam 4.686.731,08 TL ödemeye İdarece katlanıldığı görülmüştür.

 

Kamu idaresinin hem kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak kullanılmasında hem de idarede çalışan işçilerin mağduriyetinin önüne geçilmesi anlamında, işçinin performans sonuçlarının geçerli bir sebebe dayanak olabilmesi için objektif ölçütlerin belirlenmesi, performans standartlarının işyerine özgü olması, objektif ölçütün aynı işi yapanlarla aynı kurala bağlı olması, performans ve verimlilik standartları gerçekçi ve makul olması gibi somut ve objektif kriterlerin belirlenmesi gerekmektedir. Böylece hem kamu idaresinde çalışanların motivasyonunun artmasına zemin hazırlanmış olacak hem de işten çıkarmalarının zorunlu olduğu durumlarda bazı tazminat ve ücret ödeme yükümlüğünün önüne geçmek adına da mevzuatın öngördüğü sorumluluk yerine getirilmiş olacaktır.

Çalışanlar keyfi olarak işten çıkarılmış ve bu keyfilik nedeniyle kentte hem sosyolojik hem de ekonomik olarak olumsuzluklar yaşanmıştır. Çalışanların aile içi huzursuzluklar yaşanarak Mersin halkına bu milyonlarca liralık maliyet yüklenmiştir.

 

Bu konuda keyfiliğe neden olanları Mersin halkının vicdanına havale ederken bizler bu işin takipçisi olarak soruyoruz oluşan Kamu zararını Büyükşehir Belediye Başkanı kendi cebinde mi karşılayacak ?




ETİKET :   #MHP #BAHÇELİ #Mersin #Bozyazı

Tümü