#SONDAKİKA İran resmen duyurdu! Cumhurbaşkanlığı seçimini "Ben Türküm" diyen Mesut Pezeşkiyan kazandı

Bölgesel gerilimlerin ortasında seçime giden İran'da, ikinci tur için reformist Pezeşkiyan ile muhafazakâr Celili cumhurbaşkanlığı için yarıştı. İlk turdaki rekor seviyede düşük katılım sonrası dini lider Hamaney, oyunu kullanırken halkı sandığa çağırdı. İran İçişleri Bakanlığı, Mesud Pezeşkiyan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını duyurdu.

06:38:11 | 2024-07-06

İran İçişleri Bakanlığı, Mesut Pezeşkiyan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını duyurdu. Pezekişyan seçim sloganlarında "Ben Türk'üm ve bununla gurur duyuyorum" ifadelerini kullanıyordu. 

Seçmenlerin ilgisizliği karşısında dini liderlerin popülaritesini test edecek olan ikinci tur seçimlerinde iki aday yarıştı.

 

İran'da 28 Haziran'da yapılan 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince seçimi önde tamamlayan reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili, ikinci tura kalmıştı.

 

Yüzde 40 ile ülke tarihindeki en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi olan birinci turda Pezeşkiyan oyların yüzde 42,5'ini alırken, Celili'nin oyu yüzde 38,6 olmuştu.

 

İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 3 Temmuz'da ülke genelinde 3 bin 660 kişiyle, ikinci tur için bir kamuoyu yoklaması yapıldı.

 

Katılımcıların yüzde 49,5'i reformistlerin adayı Pezeşkiyan'a, yüzde 43,9'u ise eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri muhafazakâr aday Celili'ye oy vereceğini belirtti.

 

Katılımcıların yüzde 4,8'i oy kullanacağını ancak henüz karar veremediğini belirtirken, yüzde 1,8'i ise "boş oy" kullanacağını söyledi.

 

İkinci tur oylama, 28 Haziran'da yapılan ve İranlı seçmenlerin yüzde 60'ından fazlasının çekimser kaldığı seçim, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından düzenlendi.

 

İRAN'IN YENİ CUMHURBAŞKANI PEZEŞKİYAN OLDU

İran'da seçimlerin ikinci turunda katılım yüzde 50'ye yakın oldu.

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda seçime katılan 4 adaydan hiçbiri yüzde 50'yi geçememiş, en çok oy alan reformist aday Mesut Pezeşkiyan ve muhafazakar aday Said Celili ikinci tura kalmıştı. Oy verme işlemlerinin ardından sandıklar kapandı. İran içişleri bakanlığı, reformist aday Mesut Pezeşkiyan kazandı. Anketler de, ilk turu birinci tamamlayan Pezeşkiyan'ı önde gösteriyordu.

 

Pezeşkiyan Batı ile yumuşamayı, ekonomik reformu, sosyal liberalleşmeyi ve siyasi çoğulculuğu savunuyor. Pezeşkiyan helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi'nin yerine göreve başlayacak




ETİKET :   #İran

Tümü